ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ VIDEO ART με τον Χρήστο Προσύλη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10, ΣΑΒΒΑΤΟ 11 & ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 &

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10, ΣΑΒΒΑΤΟ 11 & ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 

ΚΥΚΛΟΣ 8 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ – 6 ΜΑΘΗΜΑΤΑ και 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ 2017

Η βιντεοτέχνη ή αλλιώς video art, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960, μια εποχή όπου η τεχνολογία του βίντεο (video), δηλαδή της ηλεκτρονικής (μαγνητικής τότε) καταγραφής και αναπαραγωγής της εικόνας και του ήχου, έγινε τεχνικά εφικτή και προσιτή στο ευρύ κοινό.

Η video art ήταν ένα διεθνές φαινόμενο, και οι καλλιτέχνες που δούλεψαν με το βίντεο εκείνη την περίοδο ήταν συχνά επηρεασμένοι από διάφορα κινήματα και ιδέες, όπως: performance art, body art, arte povera, pop art, εννοιολογική τέχνη, μουσική, πειραματικό κινηματογράφο, σύγχρονο χορό και θέατρο και πολλά άλλα.

Σήμερα η βιντεοτέχνη έγινε πιο επίκαιρη από ποτέ, κυρίως εξαιτίας της αλματώδους ανάπτυξης και εξέλιξης της ψηφιακής τεχνολογίας, όπου ακόμα και οι κάμερες των κινητών τηλεφώνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή και δημιουργία ενός έργου βιντεοτέχνης. Ποια όμως είναι τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου έργου, και πότε αυτό δεν είναι απλά ένα βίντεο μιας συνήθους προσωπικής έκφρασης ή καταγραφής, αλλά γίνεται τέχνη;

Το εργαστήριο «Εισαγωγή στην πρακτική της Βιντεοτέχνης» θα δώσει τις βασικές γνώσεις και κατευθύνσεις στους συμμετέχοντες πάνω σε αυτή την ιδιαίτερη τέχνη. Παράλληλα και ουσιαστικά, θα δοθεί έμφαση σε ένα προσωπικό έργο βιντεοτέχνης του κάθε συμμετέχοντα στο εργαστήριο, όπου μέσα από μία συλλογική και βιωματική διαδικασία και φυσικά την καθοδήγηση του Εισηγητή, θα το ολοκληρώσει σαν καλλιτεχνικό έργο και θα το εκθέσει στο κοινό, σε ομαδική έκθεση που θα οργανωθεί ειδικά για τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 

Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 10, 11, 12 Φεβρουαρίου 2017:

Τι είναι video art; Εισαγωγή στην ιστορία και την αισθητική της βιντεοτέχνης. Η βιντεοτέχνη και η σχέση της με τις άλλες τέχνες. Προβολές και ανάλυση ταινιών βιντεοτέχνης. Performance και video art: εισαγωγή στην έννοια της performance στην βιντεοτέχνη. Βιντεοτέχνη και αυτοέκφραση: διερευνητικό εργαστήριο πάνω στην εκφραστικότητα των συμμετεχόντων. Ορισμός πλάνων και βασικές αρχές σκηνοθεσίας στην βιντεοτέχνη. Προετοιμασία πρακτικής άσκησης για την επόμενη συνάντηση.

Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 10, 11, 12 Μαρτίου 2017:

Κείμενο, εικόνα και ήχος στην βιντεοτέχνη: εισαγωγή στη θεωρία και την πρακτική. Εισαγωγή στις δομές αφήγησης στην βιντεοτέχνη. Θεωρία και πρακτική. Προβολές και ανάλυση ταινιών βιντεοτέχνης. Ψηφιακή κουλτούρα και σύγχρονη πραγματικότητα. Προβολές και ανάλυση των δοκιμίων των συμμετεχόντων. Ανάπτυξη του θέματος των έργων των συμμετεχόντων, προετοιμασία και καθοδήγηση για την έκθεση παρουσίασης των έργων τους.

Σάββατο & Κυριακή: 1 & 2 Απριλίου 2017:

Προετοιμασία και καθοδήγηση για την παρουσίαση των έργων στον εκθεσιακό χώρο. Πρακτικά τεχνικά θέματα, και θέματα καλλιτεχνικής προσέγγισης και παρουσίασης.

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Προσύλη:

Ο Χρήστος Προσύλης είναι σκηνοθέτης, εικαστικός και συγγραφέας. Ζει στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Έχει εξειδίκευση στις ψηφιακές τέχνες και στη σκηνοθεσία με νέες τεχνολογίες. Είναι ο εμπνευστής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, καθώς και των Cosmocinema & Cosmotheatre του Λονδίνου.

Ιστοσελίδα: www.prosylis.com


 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κύκλος 8 συναντήσεων
(6 μαθήματα και 2 συναντήσεις προετοιμασίας και καθοδήγησης για την παρουσίαση στον εκθεσιακό χώρο)

Τα μαθήματα δεν περιλαμβάνουν εκμάθηση συγκεκριμένων ψηφιακών εργαλείων μοντάζ κλπ. Γίνεται εισαγωγή μόνο σε τεχνικά θέματα. Επικεντρώνονται στην βιντεοτέχνη και στο καλλιτεχνικό έργο των συμμετεχόντων.

Ημέρες & Ώρες μαθημάτων:

Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 10, 11 & 12 Φεβρουαρίου 2017, 17.00-20.00

Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 10, 11 & 12 Μαρτίου 2017, 17.00-20.00

Προετοιμασία και καθοδήγηση για την παρουσίαση των έργων στον εκθεσιακό χώρο:

Σάββατο & Κυριακή: 1 & 2 Απριλίου 2017

Τιμή παρακολούθησης όλου του κύκλου:  190 ευρώ, 160 ευρώ (για φοιτητές και ανέργους)

Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης. 

Οι θέσεις είναι αυστηρά περιορισμένες. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά κύκλο μαθημάτων: 14

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την βιντεοτέχνη, ανεξαρτήτως επαγγελματικής εμπειρίας.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να αποστείλουν με e-mail ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο info@artactarea.com 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και στο 2114035789

 

Leave a Reply