ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ (ΚΥΚΛΟΣ 4 ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ), με τη Δάφνη Ασημακοπούλου

Κύκλος Αφρικάνικοι Χοροί με τη Δάφνη Ασημακοπούλου

ΚΥΚΛΟΣ 4 ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

από ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11/2016 έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/12/2016, ώρα: 12.30-14.00

Με τη Δάφνη Ασημακοπούλου

 

Το μάθημα είναι ανοιχτό σε όλους. Περιλαμβάνει ζέσταμα, διδασκαλία παραδοσιακών βηματισμών και χορών της Αφρικής με συνοδεία κρουστών. Θα σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε τις βάσεις του αφρικάνικου χορού και να έρθετε σε επαφή με διάφορους αφρικάνικους ρυθμούς. Θα παρουσιαστούν χοροί κυρίως από τη δυτική Αφρική (Γουινέα και Μάλι).

 

Σε όλη την Αφρική, ο χορός απορρέει από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Οι κινήσεις είναι εμπνευσμένες από την φύση (κάποιες μιμούνται κινήσεις ζώων) και από αγροτικές εργασίες της κοινότητας (π.χ. το σκάψιμο και όργωμα της γης, τη σπορά και τη συγκομιδή). Κάποιοι χοροί έχουν ιδιαίτερη τελετουργική σημασία. Λειτουργούν σαν προσευχές σε θεότητες, σαν τελετές σηματοδότησης (rites of passage) για τη γέννα, την ενηλικίωση, την περιτομή, τον γάμο, για να ειπωθεί μια ιστορία, σαν επίδειξη ικανοτήτων και σαν εορτασμό κάποιας ειδικής περίστασης. Στην Αφρική υπάρχει μεγάλος πλούτος χορών ανά περιοχή, με πάμπολλες παραλλαγές, και η κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Είναι χοροί που απελευθερώνουν το σώμα αλλά και το συναίσθημα, γιατί χρησιμοποιούν πολύ το στέρνο, περιοχή όπου εγκλωβίζεται η συναισθηματική φόρτιση. Η επαφή των γυμνών πελμάτων με τη γη ανανεώνει την ενέργεια, αποβάλλοντας τις εντάσεις και κάθε τι το αρνητικό, χαρίζοντας ευεξία και ψυχική ισορροπία. Οι δυτικοί ερευνητές, παρατηρώντας τους χορούς αυτούς στα αφρικανικά χωριά, διαπίστωσαν οτι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και έτσι σήμερα τους χρησιμοποιούν για θεραπείες ψυχοσωματικές (χοροθεραπεία, μουσικοθεραπεία κλπ). Ο χορευτής γίνεται ένα με το ρυθμό και έχει άμεση επαφή με τον μουσικό στα κρουστά (djembe). Η ταύτιση αυτή τον κάνει να ξεχνά την καθημερινότητά του και κάποια στιγμή μπορεί και να τον οδηγήσει σε ένα άλλο επίπεδο συνειδητότητας.

 

Λίγα λόγια για τη Δάφνη Ασημακοπούλου:

Η Δάφνη Ασημακοπούλου φοίτησε στην Κρατική Σχολή Χορού και στη σχολή πιάνου του Ωδείου Αθηνών (1990). Έλαβε πτυχείο Bachelor (BA) σε Μουσική και Χορό – Bryn Mawr College, USA (1994) και πτυχείο Master (MA) σε Χορό και Χορογραφία – Laban Center for Movement and Dance, UK (1997).Έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες (Αφρική, Η.Π.Α., Ευρώπη) για να φοιτήσει κοντά σε σημαντικούς καλλιτέχνες και δασκάλους σε Αφρικάνικο χορό, τραγούδι και κρουστά (doundoun και balafon) με μέλη των Ballets Africains όπως τον Youssouf Koumbassa στη Γουινέα, τον Moise Kourouma στο Μάλι, τον Mbemba Bangoura, Mangue Sylla, Maguette Camara, Famoro Dioubate, στη σχολή  Alvin Ailey στη Νέα Υόρκη, στο Centre Momboye στο Παρίσι και στο φεστιβάλ Mama Africa στην Ιταλία. Η Δάφνη διδάσκει Αφρικάνικο χορό, χορογραφεί, χορεύει και παίζει μουσική σε παραστάσεις από το 2000. Πρόσφατα δίδαξε σεμινάρια African Dance στην Ταυλάνδη (Drum in the Sun) και African Healing Dance στη Πορτογαλία (Be-in Festival). Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει να διδάσκει και μαθήματα Doundoun Dance, έναν συνδυασμό χορού και κρουστών από την Δυτική Αφρική.


 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Ημέρες & Ώρες διεξαγωγής: Παρασκευές 25/11, 2/12, 9/12 & 16/15, στις 12.30-14.00

Τιμή παρακολούθησης: 35 ευρώ (όλος ο κύκλος), 12 ευρώ (Drop in)

Leave a Reply