Πρωτόγονη Έκφραση με την Ελένη Χατζηγεωργίου στην Art Act areaΜε την Ελένη Χατζηγεωργίου

κάθε Δευτέρα 20.30-22.00

Η Πρωτόγονη Έκφραση είναι μια σύγχρονη τεχνική  χορού και μέθοδος χοροθεραπείας η οποία βασίζεται στα χαρακτηριστικά εκείνα των φυλετικών χορών που είναι κοινά σε όλους τους πολιτισμούς: τη σημασία της ομάδας, τη δυναμικότητα του ρυθμού, την επαφή με το έδαφος (τη γη), τη χρήση συμβολικών κινήσεων, την επανάληψη, το τραγούδι και τον ενθουσιασμό.

Ο παλμός των κρουστών οργάνων, καλεί τον χορευτή να συντονίσει τους παλμούς της καρδιάς και το ρυθμό της αναπνοής του με την κίνηση, συνδέοντάς μας έτσι με τον πιο φυσικό τρόπο με τις ρίζες μας, τον εαυτό, τους άλλους και το περιβάλλον.

Οι κινήσεις που προτείνονται είναι κοινές και προσιτές για όλη την ομάδα, εμπνευσμένες από την παγκόσμια μυθολογία, από εικόνες και στοιχεία της φύσης, την παράδοση και την καθημερινότητα.

Μέσα σε ένα ευχάριστο και ασφαλές κλίμα, μέσα από το παιχνίδι, την τελετουργία και το συμβολισμό, ο κάθε συμμετέχοντας έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει έναν διάλογο με την κίνηση, να αρχίσει να  προσδίδει  το δικό του νόημα, διοχετεύοντας σκέψεις, συναισθήματα και επιθυμίες  μέσα σε καλλιτεχνικά σχήματα που τον εκφράζουν στο σήμερα και τον οδηγούν στην «κάθαρση».

Η Πρωτόγονη Έκφραση εναρμονίζει σώμα και νου, εκφορτίζει μυϊκές εντάσεις και άγχος, αναδύει όλη τη ζωτική ορμή του ανθρώπου, τη φυσικότητα στην κίνηση και την έκφραση νοήματος, μέσα στα πλαίσια μιας ευχάριστης συλλογικής δημιουργίας μέσα στην ομάδα.

Δομή μαθήματος:

Το μάθημα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά. Ξεκινάει με ένα καλό ζέσταμα σώματος, φωνής και εξοικείωσης μεταξύ των μελών της ομάδας. Συνεχίζει με μια σειρά ασκήσεων (το  τυπικό τελετουργικό), όπου, μέσα από απλά κινητικά μοτίβα που προτείνονται από τον συντονιστή, ξεδιπλώνεται κάθε φορά μια διαφορετική ιστορία ή ένας μύθος και δουλεύεται σταδιακά ολόκληρο το σώμα (μεγάλες και μικρές αρθρώσεις, συμμετρία, καθαρότητα και πρόθεση στην κίνηση, αντιθέσεις στη δυναμική). Το τελετουργικό ολοκληρώνεται με έναν όμορφο εκστατικό κινητικό συνδυασμό που κορυφώνει την ενέργεια. Στο τέλος, αφιερώνεται χρόνος για ομαδικές ασκήσεις  ή αυτοσχεδιασμό και αποθεραπεία. Το μάθημα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική (κρουστά).

Δεν απαιτείται απαραίτητα προηγούμενη εμπειρία στο χορό. Το μάθημα απευθύνεται σε ενήλικες.

Η Πρωτόγονη Έκφραση μέσω της δουλειάς που γίνεται πάνω στον πρωταρχικό παλμό, την κίνηση, τη φωνή και την ομάδα, δίνει χώρο τόσο σε άτομα που δεν έχουν ξανά ασχοληθεί με το χορό ώστε να χτίσουν μια καλή επαφή με το σώμα, το χώρο, το χρόνο και την καλλιτεχνική έκφραση, όσο και σε επαγγελματίες καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να διερευνήσουν την κίνηση στην πρωτογενή της μορφή και να διευρύνουν τα εκφραστικά τους μέσα.

 

 


Βιογραφικό Εισηγητή

Η Ελένη Χατζηγεωργίου σπούδασε σύγχρονο χορό στα επαγγελματικά τμήματα της Ακαδημίας Χορού του Rotterdam Ολλανδίας (CODARTS) και την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Επίσης, είναι Ψυχολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt , απόφοιτη του Κέντρου Εκπαίδευσης στην Ψυχοθεραπεία Gestalt (Gestalt Foundation).

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια σωματικού θεάτρου και εμψύχωσης μάσκας στο Παρίσι, τεχνικών Body Mind Centering, Feldenkrais, Pilates, Skinner Releasing Technique, Hatha και Vinyasa Krama Yoga, ενώ παράλληλα μελετά την παράδοση των ρυθμικών χορών της Μεσογείου και της Ανατολής και παραδοσιακό-πολυφωνικό τραγούδι.

Αναζητώντας μια τεχνική που να ενσωματώνει τα δύο πεδία ενασχόλησής της, το 2010 ολοκλήρωσε τη μετεκπαίδευσή της στη Χοροθεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης (Primitive Expression), στo Atelier du Geste Rythmé της F.S.-Billmann, στο Παρίσι, μέθοδος η οποία προεκτείνει την έρευνα του χορού σε ανθρωπολογικό, κοινωνιολογικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Έως και σήμερα, εργάζεται στον τομέα του χορού, της εμψύχωσης ομάδων και της θεραπείας, εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στην έρευνα της χρήσης της κίνησης, του ρυθμού και των δομών της τελετουργίας, τόσο ως μέσα δόμησης του εαυτού και των κοινωνικών σχέσεων όσο και ως εργαλεία καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Eίναι Αντιπρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας Danse Rythme Lien Social et Thérapie (DRLST), και Υπεύθυνη Ελλάδος της Διεθνούς Εκπαίδευσης Χοροθεραπείας της DRLST, με έδρα το Παρίσι.


 

INFO

 

Ημέρες & Ώρες μαθημάτων: Δευτέρα 20.30-22.00

Διάρκεια μαθήματος: 1 ώρα και 30 λεπτά

Τιμές Μαθημάτων: 50€/μήνα (1 μάθημα εβδομαδιαίως)

                              40€/ μήνα (μειωμένο)