Hatha Yoga με τη Νατάσσα Ζούκα στην Art act area

Με τη Νατάσσα Ζούκα

κάθε Τετάρτη 18.30-20.00

Σημαδεμένη με μια ισχυρή εικόνα: Φιλοσοφία και Τέχνη να ζεις, η Hatha-Yoga 4000 χρόνια πριν έρχεται έως εμάς ιατρικά τεκμηριωμένη. Οι επιστημονικές έρευνες πάνω στις εγκεφαλικές λειτουργίες, αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της σε δυσλειτουργίες που οφείλονται στο στρες: πόνοι στη ράχη, αϋπνία, κατάθλιψη…

Η προτεραιότητα στην αναπνοή μας όταν εκτελούμε τις στάσεις (asanes) στο Yoga και όταν μένουμε στην αποκατάσταση (χαλάρωση) σιγά-σιγά μας οδηγούν στο να βιώσουμε μία εσωτερική ισορροπία.

Προτείνουμε σε κάποιον ή κάποια που θέλει να ξεκινήσει Yoga  να κλείσει ένα ραντεβού για ένα ιδιωτικό μάθημα ώστε να γνωρίσει το χώρο, τον καθηγητή, τον τρόπο που γίνεται το μάθημα και να ενταχθεί εάν το αποφασίσει πιο τρυφερά σε μια ομάδα.

Ένα εβδομαδιαίο μάθημα είναι αρκετό για να επωφεληθούμε τα οφέλη, καθώς  ο απόηχος του μαθήματος διαρκεί όλη την βδομάδα. Η συνειδητότητα  αλλάζει, βελτιώνει τις δεξιότητες, ελευθερώνει την πράξη, ασκεί.

Αυτή η πρακτική καλλιεργεί την προσοχή πάνω στο σώμα και την αναπνοή, ώσπου κάποια στιγμή να βιώσουμε την εσωτερική σιωπή. Ο ασκούμενος βρίσκει τον δικό του δρόμο ακούγοντας τις προσωπικές του αισθήσεις.

«Αν η Τέχνη είναι ένας τρόπος να δημιουργείς, το Yoga είναι ο τρόπος να δημιουργείς τον εαυτό σου»

Paul MassonOursel

 

Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ EVA RUCHPAUL

Το μάθημα χτίζεται έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην κατάσταση των μαθητών, στις συνθήκες της ημέρας, την ώρα, την εποχή στις κλιματικές συνθήκες. Οι ασκήσεις είναι κλασσικές και παραδοσιακές επιλεγμένες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής και να παρέχουν μέγιστη ενέργεια με την ελάχιστη σωματική σπατάλη.

 

 


Λίγα λόγια για τον Εισηγητή

yoga3Η Νατάσσα Ζούκα είναι απόφοιτος της σχολής Εθνικού Θεάτρου το 1974. Συνιδρύτρια του «Θεάτρου της Άνοιξης», συμμετέχει σε όλες τις παραγωγές του με κορυφαία την Ηλέκτρα όπου αναλαμβάνει τη χορογραφία και τον επώνυμο ρόλο. Παράλληλα φοιτά στην Κρατική σχολή ορχηστικής τέχνης 3 χρόνια καλλιεργώντας το ενδιαφέρον της για το σωματικό θέατρο και την χορογραφία. Το 1980 με υποτροφία του ιδρύματος Α. Ωνάση πηγαίνει στην Γαλλία όπου έχει την τύχη να σπουδάσει 2 χρόνια δίπλα στον Jacques Lecoq σε μία σχολή γνωστή για τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές που αφορούν δημιουργούς (σκηνοθέτες, χορογράφους, ηθοποιούς-εικαστικούς). Στο Παρίσι συμμετείχε ως ηθοποιός στην παράσταση Slieman episodes ignorés όπου πρωταγωνιστούσε ο Antoine Vitez (Palais Chaillot).

To 1983 επιστρέφει στην Ελλάδα όπου εργάζεται ως παιδαγωγός και χορογράφος σε εργαστήρια για παιδιά και ηθοποιούς. Διδάσκει μάσκα κίνηση και αυτοσχεδιασμό. Ιδρύει το Χοροθέατρο (1990) το οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα και επιχορηγείται από το ΥΠΠΟ και το ίδρυμα Ι. Φ. Κωστόπουλου.

Παραγωγές: Music for a while –Φως παραθύρου – Παραμύθια του Κόσμου –Φθινοπωρινές λουτροπόλεις –Τσάπλιν –LunaMuerta – Τα τραγούδια της Γης –Το βλέμμα της Γης –Romanthero Citano, Duende, The Late of Late, Στην Κόψη του Φεγγαριού.

Είναι μέλος του Κέντρου Φωνητικών Τεχνών και Έρευνας που διευθύνει ο Σπύρος Σακκάς. Το 2004 επιλέγεται για να συμμετέχει ως χορογράφος σε τριετές ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα Σύγχρονος χορός και χορός στο αρχαίο δράμα στο Παρίσι (Fondation Royaumont) που διευθύνει η χορογράφος Suzan Buirge, έχοντας πάλι την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Αποτέλεσμα της έρευνας μια ταινία Στα Ίχνη μιας Άλλης… πάνω στην Αντιγόνη του Σοφοκλή και στους ουμανιστές Έλληνες φωτογράφους Κώστα Μπαλάφα και Βούλα Παπαϊωάννου, με πρώτη παρουσίαση στο Παρίσι του Γενάρη του 2007. Το 2009 επιλέγεται ανάμεσα σε 12 χορογράφους από όλο τον κόσμο για το ερευνητικό πρόγραμμα που διεξήχθη στην Ιαπωνία με τίτλο Σύγχρονος χορός και τελετουργία. Από τον Νοέμβριο του 2009 οργανώνει κύκλους μαθημάτων και σεμιναρίων στον νέο ερευνητικό χώρο που διευθύνει Art Act Area στην οδό Αθηνάς 12 στο Μοναστηράκι.

 

INFO

 

Ημέρες & Ώρες μαθημάτων: Τετάρτη 18.30-20.00

Διάρκεια μαθήματος: 1 ώρα και 30 λεπτά

Τιμές Μαθημάτων: 50 € / μήνα (Κανονικό), 40 € (Μειωμένο)