Με την Μαριάννα Τσαγκαράκη
κάθε Τρίτη & Παρασκευή
17:45-19:45
Ένα κιναισθητικό εργαστήριο που γεννήθηκε όταν το Διάφανο Σώμα της Μαριάννας Τσαγκαράκη συνάντησε το Σώμα -Τοπίο της Θάλειας Δήτσα.
Λίγα λόγια για τον Εισηγητή
Η Μαριάννα Τσαγκαράκη είναι απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής Χορού ‘’Ραλλού Μάνου’’ (2001 Δίπλωμα Καθηγήτριας Χορού). Η εκπαίδευσή της συμπεριλαμβάνει πρακτικές χορού και θεραπευτικές πρακτικές όπως είναι η Hatha Yoga (πιστοποιημένη δασκάλα από την Yoga Alliance – 2015 Yoga Teacher Training 200h ,Yogart Studio) και ο στροβιλισμός σούφι από τις πιο τελευταίες της, υπό την καθοδήγηση του Ziya Azazi το 2017 κ 2018. Φέτος ολοκληρώνει το 3ο έτος ακαδημαϊκών σπουδών της θεραπευτικής μεθόδου Σωματο-ψυχοπαιδαγωγική –D. Bois Method* που παρακολουθεί στο Κέντρο Σωματο-ψυχοπαιδαγωγικής ‘’Κινούν’’ με εκπαιδευτές τους Άσπα Κόλλα – Σαμοϊλη και Κώστα Σαμοϊλη (δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Fernando Pessoa της Πορτογαλίας).
Ως χορεύτρια, έχει συνεργαστεί με τις ομάδες: Χοροθέατρο Ροές, Α ΚΙΝ, Μετ’ εμποδίων, Εννιάμορφο, Αλλού-Εδώ-Παντού, Maxine Heppner, Συν+εργασία, Trout Physical Theater, Συνεχής Ροή, Indigo Fera ( Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων – Πανόραμα Σύγχρονου Χορού – 2η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού – 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου – Φεστιβάλ Δημήτρια -Αrt Is Hard Festival – Φεστιβάλ Χορού Ακροποδιτί). Είχε λάβει μέρος επίσης στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004 και στην Τελετή ΄΄Αφή της Φλόγας’’ για την Παραολυμπιάδα. Έχει συν-χορογραφίσει στις ομάδες: Χ.Ο.Π.Ε, Solus Creo, Jack In The Box, Sub Rosa ενώ εξερευνεί την χορογραφική της ταυτότητα σε προσωπικές της δουλειές: Merging Energies – From One World To Another – Ariadne – Sempre Viva – Silence. H συνεργασία της με τις εικαστικούς Μαρία Ζερβού και Αγγελίνα Βοσκοπούλου έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης & Πολυμέσων (Αθήνα, Σύρο, Μάλτα, Κάννες, Μαδρίτη, Μιλάνο, Βενετία, Ν. Υόρκη κ.α). Συνάντησε τον χορό Butoh το 2007 όπου μαθήτευσε δίπλα στην Ιωάννα Γκαραγκούνη, η οποία διδάχτηκε στην Ιαπωνία και έπειτα έφερε το butoh στην Αθήνα. Εκ τοτε η επαφή της με τον εν λόγω χορό έχει συνεχιστεί εκπαιδευόμενη και δίπλα σε φημισμένους ιάπωνες χορευτές / χορογράφους (A. Takenouchi, Y. Yoshioka, K. Kan, M. Iwana, S. Koseki κ.α).Το πρώτο της σόλο χορού butoh παρουσιάστηκε το 2009 σε χορογραφία της δασκάλας της (συνέδριο CID της Unesco, Θέατρο Φούρνος & Altera Pars) και το 2010 χόρεψε με τον Atsushi Takenouchi (Φεστιβάλ Αισχυλείων). Το 2011 και το 2015 με υποτροφία αυτή τη φορά, συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Butoh ‘’Ex it!..’’ με καλλιτεχνική διευθύντρια την Yumiko Yoshioka.
Η διδακτική της εμπειρία έχει ξεκινήσει από το 2002 και το κύριο συστατικό που έχει πλάσει την προσέγγισή της είναι η βραδύτητα που της έχει προσφέρει τα τελευταία 14 χρόνια ο χορός Butoh και τα εσωτερικά τοπία που το σώμα αναδύει. Το Διάφανο Σώμα είναι το απόσταγμα των ζυμώσεων που της έχουν συμβεί από όλη αυτή την προσωπική διεργασία και που το 2018 συνδέθηκε με τον αργό ρυθμό των φάσια – συνδετικοί ιστοί – έχοντας επαφή με την αισθητηριακή κίνηση της μεθόδου του Danis Bois*. Παράλληλα την ίδια χρονιά έγινε συν-διοργανώτρια του Ecstatic Dance Athens δημιουργώντας μηνιαίες εκδηλώσεις στην Αθήνα.
To Ecstatic Dance είναι ένα διαδεδομένο ρεύμα στο εξωτερικό ελεύθερης έκφρασης που πηγάζει από την αυθόρμητη προσωπική κίνηση. Η φιλοσοφία που αγκαλιάζει αυτό το ρεύμα προάγει την ενσυνείδητη κίνηση η οποία βοηθάει στην βαθύτερη επαφή με τον εαυτό με αναλαφρότητα μέσα από τον χορό, δίνει έμφαση στον σημαντικό ρόλο της κοινότητας και στον εορτασμό του δώρου της ζωής.
Η Θάλεια Δήτσα είναι performer , χορογράφος και δασκάλα κίνησης. Προσεγγίζει την τέχνη του χορού, το βίωμα και τη μελέτη της κίνησης καλλιτεχνικά αλλά και ως μέσο προσωπικής εξέλιξης και ενδυνάμωσης. Σπούδασε χορογραφία στη Μ. Βρετανία ( Dartigton College of Arts, ΜΑ) και εκπαιδεύτηκε ως δασκάλα της μεθόδου Pilates και Yoga στην Αθήνα. Oλοκληρώσε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Συνεργάστηκε σταθερά με την ομάδα χορού 14η μέρα της Μαρίας Αγγέλου(2001-2009), συμμετέχοντας σε 7 χοροθεατρικές παραστάσεις, και με άλλους χορογράφους (ομάδα Συν+εργασία,Αιμιλία Μπουρίτη, Αφρ. Βερβενιώτη, Sumako Koseki). Στα πλαίσια σπουδών και εργαστηρίων έχει χορογραφήσει ένα solo (A road to the world) , ένα ντουέτο (Long Roads) και ένα ομαδικό έργο (Άτιτλο). Ως προσωπικές παραγωγές έχει χορογραφήσει με την ομάδα Ma, ένα τρίο(Μία προσωπική ιστορία) και ένα solo (Song of Myself). Έχει επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικές παραστάσεις (Ερωτόκριτος, Θίασος Ηλία Καρελλά, Τόπος H2O, ομάδα Μαύρο Σκυλί, Μία τρελλή Μέρα, Θίασος Σαλτιμπάγκοι, Γράμματα Αγάπης στον Στάλιν, Ο Ρόζεγκρατζ και ο Γκιλντεστενρ είναι νεκροί, Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει, Πάρτυ Γενεθλίων, ομάδα Cheek to Cheek), Πεθαίνω σαν χώρα, σκην. Σ. Κρασανάκης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θεάτρου Εν Δράσει, το 2013, με την οποία συνεργάστηκε ως trainer και κινησιολόγος για 2 χρόνια.
Σημαντική επηρροή στην πορεία της υπήρξε η συνάντηση της με το Butoh και της πρακτικές ενσωμάτωσης (embodiment practices) δρόμοι που μελετά σταθερά για πολλά χρόνια.
Στα πλαίσια της μαθητείας της και της έρευνας στο Butoh έχει χορέψει και επανειλλημένα εκπαιδευτεί δίπλα στη Sumako Koseki και Atsutsi Takenouchi (Butoh masters), κι έχει εκπαιδευτεί με τους Carlotta Ikeda, Katsura Kan, Marie- Gabriel Rotie, Moeno Wakamatsu, Yumiko Yoshioka.
Στο κομμάτι των πρακτικών ενσωμάτωσης ξεκίνησε με τεχνικές release στο σύγχρονό χορό, και στη συνέχεια με σωματικές πρακτικές (Body-Mind Centering, SomatoPsycho pedagogie, Susan Klein and Barbara Maler technique, Erik Franklin method, ideokinesis, Feldenkrais), και την εφαρμογή τους στο σωματικό θέατρο, τεχνικές αυτοσχεδιασμού, φωνής, χορό και την επιτέλεση (performance).
Διδάσκει εργαστήρια συνειδητής κίνησης, αυτοσχεδιασμού και Butoh στην Αθήνα από το 2006 και περιοδικά στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχει επίσης διδάξει θεματικά εργαστήρια σε φεστιβάλ παραστατικών τεχνών (C.I Crete- Κρήτη, Χίμαιρες- Αθήνα, Ακροποδητί- Σύρος). Διδάσκει τα τελευταία χρόνια το εργαστήρι Σώμα Τοπίο (fb Σώμα Τοπίο) στο οποίο συνθέτει τις εμπειρίες της στην κατεύθυνση του Butoh, του διαλογιστικού χορού, του σωματικού θεάτρου και του αυτοσχεδιασμού. Από το 2020 συντονίζει ομάδες και εργαστήρια αυτογνωσίας και ενδυνάμωσης μέσα από τη σωματική και την καλλιτεχνική έκφραση και εμπειρία.
Από το 2015-2018 συνεργάστηκε στενά με τον μουσικό- performer Joe Tornabene στο συντονισμό και διδασκαλία εργαστηρίων embodied performance. To 2017 συντονίσαν με επιτυχία ένα πρωτότυπο residency για τη συνεργασία χορογράφων και συνθετών μουσικής, υπό την αιγίδα του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Κινητήρα. Τρία νέα έργα παράχθησαν και παρουσιάστηκαν μέσα από αυτό το residency (Kinitiras residency gr).
Το 2018, σχημάτισε την ομάδα Ma, ένα καλλιτεχνικό σχήμα για την έρευνα και την πρακτική της σωματοποίησης στην performance (embodied performance research and practice) με το οποίο μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει δύο έργα: ‘Μία προσωπική ιστορία’ (Απρίλιος 2018, IPFF Kinιtiras), και Song of Myself (Ιούνιος 2019, Adapt Festival 19, Tempus Verum) και Σεπτέμβριος 2019 Dansarte, Πάτρα. (fb Ma- embodied performance lab). Με την ομάδα Ma επιδιώκει τη συνεργασία με καλλιτέχνες από το ευρύτερο φάσμα των παραστατικών και εικαστικών τεχνών με επικέντρο το σώμα.
Μελετάει και εξασκεί την κρανιοιερή θεραπεία, ενώ έχει παρακολουθήσει το πρώτο έτος της εκπαίδευσης στην σωματοψυχοπαιδαγωγική μέθοδο του Danis Bois. Έχει εκπαιδευτεί στην θεραπευτική προσέγγιση του εσωτερικού παιδιού (inner child work). Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει την εκπαίδευση της στην κλινική εκφραστική θεαραπεία μέσω της τέχνης.
Ημέρες & Ώρες μαθημάτων: Τρίτη & Παρασκευή 17:45-19:45
Διάρκεια μαθήματος: 2 ώρες
Τιμές Μαθημάτων: 75€/μήνα (2 μαθήματα εβδομαδιαίως)
40€/μήνα (1 μάθημα εβδομαδιαίως)